PRF vs. PRP – vad är bäst?

PRP och PRF – vad är egentligen mest effektivt? Förkortningarna står för Platelet rich fibrin respektive Platelet rich plasma. 

Behandlingar med båda materialen bidrar till att reparera huden och föryngra den med hjälp av superämnen som finns naturligt – i ditt eget blod!

PRP kallas ibland för “vampyrbehandlingen“. Metoderna liknar varandra och är både väldigt effektiva, men det finns några väsentliga skillnader som vi ska förklara här.

Innehållsförteckning

Vad är PRP och PRF?

Både PRP och PRF är naturliga tillväxtfaktorer som finns i vårt blod. De fantastiska beståndsdelarna är: 

  • Blodplättar
  • Vita blodkroppar
  • Fibrin  

Dessa ämnen stimulerar produktionen av kollagen, elastin och nya hudceller. PRF är bra för att behandla mörka ringar, nasolabiala veck och resten av huden i ansiktet, men kan också användas på händerna, dekolletaget och nacken. PRP används framförallt för att stimulera hårväxt. 

Hur fungerar PRP och PRF?

Både PRP och PRF boostar cellförnyelsen och kollagenproduktionen. När man skadar sig aktiveras blodplättarna och ger ifrån sig tillväxtfaktorer. Det är precis den processen man utnyttjat genom att injicera PRP eller PRF. Tillväxtfaktorerna påbörjar en läkeprocess genom att skapa nya hudceller, kollage och elastin. Resultatet? To die for! Fastare, fylligare hud, färre rynkor och mindre hyperpigmentering. Sign me up! 

Vad är skillnaden på PRP och PRF?

Skillnaden består framförallt i tillvägagångssättet för att få fram alla nyttigheter i ditt blod. Vid PRP centrifugeras blodet för att separera plasman. Vid PRF skakas blodet i en lägre hastighet så att man behåller stamcellerna och fibrinet i lagret med blodplättar. Den lägre hastigheten är skonsammare och mer hållbar för blodet, med den stora fördelen att man får en högre koncentration av läkande blodplättar. Det är inte för inte PRF kallas för den andra generationens PRP! 

  • PRP är tunnare och passar för att öka hårtillväxten och som serum i Dermapen.
  • PRF är tjockare och hjälper huden att bygga upp förlorad volym. Det bygger dock inte ny volym som en filler, men är ändå ett fantastiskt alternativ för dig som inte vill ha syntetiska fillers!

Vilken behandling passar mig?

Det beror på vilket problem du vill att vi tacklar! PRP är mest effektivt för ojämn hudton, hyperpigmentering, akneärr och rynkor. Vi djupa rynkor fungerar PRF bättre. Faktum är att allt PRP kan göra – gör PRF bättre! Man ser dessutom resultatet snabbare. 

Eftersom att man använder sitt eget blod är PRP och PRF extremt säkra och ger inga upphov till allergiska reaktioner. Naturlig skönhet, men andra ord.

Boka konsultation hos Dr. Nina

Boka tid för en konsultation där vi går vi igenom dina önskemål behov, och vi går möjlighet att ge våra råd och tips.

Vill du se fler bilder? Kolla in vår instagram!
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Invalid Feed ID.